ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ | ΕΡΓΑ

  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ

    Μια παράσταση της Εταιρείας Θεάτρου “Θέρος”

    Περίοδος Παραστάσεων: Δευτέρα 31 Οκτωβρίου - Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

  • ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ· ΕΝΑ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΤΑΙΩΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

    Μια παράσταση της Εταιρείας Θεάτρου SPECTRUM

    Περίοδος παραστάσεων: Τετάρτη 18 Μαΐου - Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 & Τετάρτη 5 Οκτωβρίου - Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

    | Μια παράσταση πρωτότυπης δραματουργίας, στην οποία δυο ηθοποιοί γίνονται οι παρουσιαστές ενός αρχείου μη πραγματοποιημένων ατομικών και συλλογικών σχεδίων |

    Ο Παντελής Φλατσούσης, συνεχίζει - μετά το "Εθνικό ντεφιλέ" και τη "Λάθος χώρα" - να διερευνά τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Το κείμενο της παράστασης συνδιαμορφώνεται με την συμμετοχή του κοινού, ενώ όπως σημειώνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης: "Κύριος στόχος πρόκειται να είναι η δημιουργία μίας παράστασης μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Ταυτόχρονα μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, τόσο στο παραστασιακό κομμάτι, όσο και στην κατασκευή της γίνεται η απόπειρα να θεματοποιηθούν ερωτήματα, σχετικά με την σχέση τεχνολογίας και θεατρικής τέχνης, που τέθηκαν από την συγκυρία της πανδημίας: Ποιο θέατρο ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου θεατή; Πώς έχει τροποποιήσει την θεατρική τέχνη η ολοένα και αυξανόμενη προσφορά, πρωτότυπου και μη, παραστασιακού υλικού μέσω διαδικτύου;

  • Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ

    Μια παράσταση της ομάδας elephas tiliensis

    Περίοδος παραστάσεων: Σάββατο 26 Μαρτίου - Τρίτη 19 Απριλίου 2022

    | Το σπουδαίο έργο Η Νύχτα της Κουκουβάγιας του Γιώργου Διαλεγμένου, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες δραματουργούς |

    Μια παράσταση-αλληγορία για τη ζωή και τον θάνατο, σκληρή και σαρκαστική, για την αναπόφευκτη στιγμή που κάθε άνθρωπος αντικρίζει το σκοτάδι του παρελθόντος του· για την κάθαρση που το σκοτάδι φέρνει στο παρόν του.

    Η Νύχτα της Κουκουβάγιας των Elephas tiliensis εστιάζει στην Παύση μέσα στον χρόνο, στη στιγμή που ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τις επιλογές και τις ενοχές του, στη στιγμή που αναστοχάζεται για να επουλώσει το τραύμα του παρελθόντος και διεκδικεί ένα ζωντανό παρόν. Μια παράσταση που καλεί τους θεατές να αναλογιστούν τον εαυτό τους στην κρίσιμη στιγμή, στο κρίσιμο Τώρα, να ορίσουν τον τρόπο που στέκονται απέναντι στο διαφορετικό, στο «μη κανονικό», στη δική τους «Πελαγία», σε αυτό που παρεκκλίνει των καθημερινών συμβάσεων που αφαιρούν, μέρα τη μέρα, τη σάρκα και το αίμα της ζωής τους. Μιας ζωής στην οποία συχνά καταλήγουμε απόντες, ως άλλοι Ίωνες. Ο θάνατος εδώ δεν είναι το τέλος, όπως, κατά τον συγγραφέα, η τελική τελεία δεν δηλώνει και το οριστικό κλείσιμο του έργου.

  • ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ

    Μια παράσταση της ομάδας elephas tiliensis

    Περίοδος Παραστάσεων:: Δευτέρα 3 Ιανουαρίου - Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

    | ελεύθερη μεταφορά από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μισέλ Ουελμπέκ |

    Ο ήρωας του έργου, ο Φλοράν, ανώτερο στέλεχος στο γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας, εκπαιδευμένος να δομεί τεχνοκρατικά τη ζωή του και να κυριαρχεί στη φύση, στέκεται ηττημένος απέναντι στο μεγαλείο της οδηγούμενος στην κατάθλιψη και τη συναισθηματική στειρότητα. Στα 46 του μόλις χρόνια, μια σκέψη καρφώνεται στο μυαλό του: “Έτσι είναι πλασμένοι να ζουν οι άνθρωποι;”. Η νιότη του τελειώνει με τον τρόπο που η παγκοσμιοποίηση αποτελειώνει τη γεωργία και την κτηνοτροφία της Ευρώπης.

    Η Σεροτονίνη των Elephas tiliensis απομονώνει τη στιγμή που η ευτυχία διαφεύγει. Αντλώντας υλικά από το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική και το stand up, ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και η Δέσποινα Αναστάσογλου δημιουργούν την πιο βαθιά υπαρξιακή τους παράσταση, μια ανθρώπινη εγκατάσταση για έναν κόσμο εγκατάλειψης χωρίς αλληλεγγύη, με μεταλλαγμένα προϊόντα και μεταλλαγμένους ανθρώπους. Αρκεί άραγε να πιστεύει κανείς στην αγάπη, για να πάψει να καταστρέφει κάθε της μορφή;

  • ΜΑΤΑΡΟΑ, ΠΟΥ ΠΑΣ ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΝ ΚΑΙΡΟ;

    Μια παράσταση της ομάδας RMS MATAROA

    Περίοδος Παρααστάσεων: Δευτέρα 6 - Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

    Η ομάδα του RMS MATAROA αποτελείται από τους Μάνο Βαβαδάκη, Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά – Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Ζησούδη, Κατερίνα Παπανδρέου και Κωνσταντίνο Πλεμμένο. Συνεργάτες και φίλοι από το 2013, αποφάσισαν να συγκροτήσουν έναν σταθερό πυρήνα, μια καλλιτεχνική συντροφιά με κοινούς στόχους, αναζητώντας ένα συλλογικό τρόπο καλλιτεχνικής δημιουργίας, για ένα αύριο ανθρωποκεντρικό κι ένα θέατρο το οποίο απολαμβάνει μεγαλύτερη ελευθερία.

    Τα Χριστούγεννα του 1945, 140 περίπου νέοι καλλιτέχνες και επιστήμονες επιβιβάζονται, με πρωτοβουλία του διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Οκτάβιου Μερλιέ και του υποδιευθυντή του Ροζέ Μιλλιέξ, στο πλοίο Ματαρόα, που στα πολυνησιακά σημαίνει «γυναίκα με μεγάλα μάτια». Ξεκινούν ένα ταξίδι σωτηρίας, μακριά από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην Ελλάδα. Το πλοίο πιάνει λιμάνι στον Τάραντα της Ιταλίας και η «Υποτροφιάδα» συνεχίζει μέσα σε αντίξοες συνθήκες το ταξίδι της με τρένο, μέχρι το πολυπόθητο Παρίσι. Οι επιβάτες του ταξιδιού, μεταξύ άλλων ο Κορνήλιος Καστοριάδης, η Έλλη Αλεξίου, ο Κώστας Αξελός, η Μάτση Χατζηλαζάρου κ.α. με τη μετέπειτα λαμπρή πορεία τους, έδωσαν στο ταξίδι αυτό μυθικές διαστάσεις, ταυτίζοντάς το με την έννοια της επιτυχίας.

    Αυτό το πλοίο – θρύλος, που χάρισε το όνομά του στην ομάδα μας, γίνεται αφορμή για την επαναπροσέγγιση ενός ιστορικού γεγονότος μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών του, παρουσιάζοντας την ανθρώπινη πλευρά του ταξιδιού. Η παράσταση μάς προσκαλεί να τολμήσουμε την απομάγευσή του, βλέποντας τους επιβάτες του όπως πραγματικά ήταν, νέοι άνθρωποι γεμάτοι όνειρα και ελπίδα, που στάθηκαν τυχεροί και αξιοποίησαν τη σπάνια ευκαιρία που τους δόθηκε.

  • SUNDAY WOMEN

    Μια έκθεση των Τατιάνα Μαυρομάτη & Λώρα Μαραγκουδάκη

    Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 22 Οκτωβρίου - Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

    Ιστορίες γεωργιανών οικιακών εργατριών στην Αθήνα

    Η έκθεση Sunday Women είναι μια απόπειρα να παρουσιαστεί η μεταναστευτική κοινότητα των γεωργιανών γυναικών της Αθήνας μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του ρόλου τους στο πεδίο της οικιακής εργασίας στα νοικοκυριά της πόλης.

    Οι φωτογραφίες της έκθεσης εστιάζουν στη ζωή της γεωργιανής κοινότητας έτσι όπως αυτή ξεδιπλώνεται στον οικιακό χώρο των δικών της σπιτιών. Γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά και δουλεύουν ως φροντίστριες ή καθαρίστριες, γυναίκες που δουλεύουν εσωτερικές και την ημέρα του κυριακάτικου ρεπό επισκέπτονται συγγενείς και φίλες τους, γυναίκες που μόλις έχουν φτάσει στην Ελλάδα ή έχουν μείνει χωρίς δουλειά και φιλοξενούνται.

    Τα σπίτια των γεωργιανών γυναικών χαρακτηρίζονται από κινητικότητα και αποτελούν τόπους ενός ευρύτερου μεταναστευτικού δικτύου αλληλοϋποστήριξης και ενδυνάμωσης.

    Ο οικιακός χώρος συλλογικοποιείται, ειδικά στην περίπτωση της από κοινού ενοικίασης σπιτιού από γυναίκες που δουλεύουν εσωτερικές.

  • Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΟΣ

    Ένα μυθιστόρημα μεταμφιεσμένο σε ραδιόφωνο, μουσική, εικαστικά, κινηματογράφο, θέατρο.

    Περίοδος παρουσίασης: Δεκέμβριος 2020 - Δεκέμβριος 2021

    Για την Θέρος, το μυθιστόρημα «η γραμμή του ορίζοντος» του Χρήστου Βακαλόπουλου αποτελεί εδώ και 5 χρόνια ένα κείμενο - πρόσκληση να αναζητήσει νέους τρόπους και δρόμους της θεατρικής τέχνης. Αποδεχόμενοι αυτή την πρόσκληση, συνειδητοποιήσαμε ότι μια θεατρική παράσταση από μόνη της «δεν θα έστεκε στα πόδια της», κι ότι θα έπρεπε και η ίδια η παράσταση να αποτελέσει μια πρόσκληση για την δημιουργία άλλων καλλιτεχνικών έργων. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα των «Μεταμφιέσεων»: το μυθιστόρημα μεταμφιέζεται σε παράσταση και αυτή με τη σειρά της μεταμφιέζεται σε ραδιοφωνική εκπομπή, σε έκθεση, σε ταινία, σε μουσική.

    Ραδιοφωνικοί παραγωγοί, εικαστικοί, κινηματογραφιστές, μουσικοί, λογοτέχνες και μελετητές προσκαλούνται από την Εταιρεία Θεάτρου «Θέρος» να δημιουργήσουν έργα βασισμένα στο μυθιστόρημα του Βακαλόπουλου, «η γραμμή του ορίζοντος». Στο πλαίσιο των «Μεταμφιέσεων» πραγματοποιήθηκαν μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών, μια ομαδική έκθεση, κινηματογραφικές προβολές και μουσικά live sessions με στόχο την δημιουργία ενός μωσαϊκού, ικανού να αποτυπώσει την θεματική και μορφική πληθωρικότητα του εμβληματικού βιβλίου του Χρήστου Βακαλόπουλου.